Hirdetés

A pécsi cukrászdákban gőzerővel folynak az előkészületek, ugyanis augusztus 18-tól kóstolható Sztaracsek Ádám, komáromi cukrász alkotása, egy diós, mézes, fahéjas, gyömbéres csoda: a Komáromi Kisleány. Az idei év, mondhatni legjobb tortáját négy pécsi cukrászatban kóstolhatjuk meg: a Jégkuckóban, a Magda Cukrászdában, a Mischler Cakesben és a Kovács Cukrászdában, és bűn lenne kihagyni! (x)

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete minden évben kihirdeti a Magyarország Tortája pályázatot, 2018-ben tizenkettedik alkalommal lehetett pályázni. Idén Sztaracsek Ádám komáromi cukrász alkotása, a Komáromi Kisleány viselheti a kitüntető címet. A szakmai zsűri 29 nevező közül, három fordulós értékelés után hirdette ki a győztest.

A nyertes torta mézes-diós tészta alapú, melyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmoskörte likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe a vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse. A dió, a méz, a fahéj és a gyömbér ízei a családi ünnepek asztalának édességeit idézik, melyek tökéletesen harmonizálnak a körte, a csokoládé és a vaníliás krém üdítő frissességével. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Idén a budapesti Nándori Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült édessége nyert. A Három kívánság fantázianevű alkotásnak három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy, valamint a darabos túró. A torta frissességét a pikáns citromlé fokozza, míg a tetejét édes “habfelhő” borítja.

Az eredeti recept alapján elkészített Magyarország Tortáját Pécsett hivatalosan csak négy helyen kóstolhatjuk meg, azokban a cukrászdákban, melyek a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének Baranya megyei tagjai. Név szerint a Jégkuckóban (Kőrösi Csoma Sándor utca 4), a Magda Cukrászdában (Kandó Kálmán u. 4), a Mischler Cakesben (Bajcsy-Zsilinszky u. 11, Pécsi Árkád) és a Kovács Cukrászdában (Nagy Imre út 37).

A Magyarország Tortája verseny a magyar cukrászok Bocuse d’Orja

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete hosszú évek óta dolgozik azon, hogy minőségi szemléletváltást hozzon a cukrász vállalkozásokban és a fogyasztókban egyaránt. Ennek a nemes célnak az egyik zászlóvivője a Magyarország Tortája verseny, mely 2007-óta az egyre növekvő népszerűsége miatt fokozza a fogyasztók érdeklődését a minőségi cukrásztermékek iránt.

– A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének tagjai évek óta nemes céllal dolgoznak azon, hogy a klasszikus magyar cukrászat mellett a fogyasztók és cukrász vállalkozók szemléletét is inkább a minőségi modern, francia cukrászat felé tereljék – mondja Gergulás Attila, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének Baranya megyei elnöke. A cukrász hangsúlyozza, hogy ennek érdekében a testület tagjai rendszeresen kijutnak olasz és francia szakmai utakra, kiállításokra, hazai és külföldi mesterek által tartott tanfolyamokra, aminek keretében neves cukrászoktól leshetik el az európai trendeket, újhullámos cukrászati megoldásokat, fogásokat, gyártási technológiákat.

A pécsi cukrász szerint fontos a magyar szemléletváltás, hiszen a klasszikus magyar cukrászatban jellemző termékek helyett már sokkal modernebb, francia trendek dívnak Európában, amit az elutasítás helyett érdemes elfogadni, tanulni és átvenni.

Gergulás Attila elmondja, hogy a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének is egyre nagyobb a presztízse, egyre többen csatlakoznak és vesznek részt a testület életében, és nyitnak az új trendek felé. Mint mondja, a múlt hagyományainak és értékeinek ápolása is fontos, de eleget kell tennünk a modern kor, az erősödő piaci nyomás diktálta elvárásoknak, igényeknek is.

Hirdetés