Tombol a nyár, mindenki örülhet a zamatos, gyönyörű hazai gyümölcsöknek és zöldségeknek. Ugyan a hőmérséklet viszonylag ingadozó volt mostanság, de az idei baracktermésre igazán nem lehet panasz. A pécsi Yokka Desszertműhely tulajdonosa ajánlott néhány receptet, amiket olvasva biztosan rohanunk majd a konyhába, hogy kipróbáljuk őket.
2011-ben indította desszertműhelyét Szabó Réka Kata, rengeteg workshopon van már túl, de családjának is folyamatosan süt. Most a kedvünkért megosztott 3 jól bevált receptet, melyek főszereplője a nyári szezon sztárja: a sárgabarack. Mutatjuk is a finomságok elkészítési módját, melyeket akár a sütés-főzés terén nem annyira gyakorlott olvasóink is könnyedén az asztalra varázsolhatnak!
Sárgabarackos morzsasüti
Hozzávalók egy 26 centiméter átmérőjű kerámia piteformához: 75 gramm porcukor, 75 gramm mandulaliszt, 75 gramm vaj, 75 gramm búza finomliszt, 1 csipet só, 1 kilogramm felkockázott sárgabarack, 50 gramm kristálycukor.
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Egy tálban összemorzsoljuk a sóval elkevert lisztet és a vajat. Hozzámorzsoljuk a porcukrot és a mandulalisztet is. A cél, hogy nedves homok állagú tésztát kapjunk.
- A kerámia sütőtálban egyenletesen eloszlatjuk a cukorba forgatott felkockázott sárgabarackot.
- Körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.
Sárgabarackos-joghurtos bögrés süti
Hozzávalók egy körülbelül 25×40 centis tepsihez: 175 gramm (1 kis pohár) joghurt, 1 bögre porcukor, 2 bögre búza finomliszt, 100 gramm napraforgóolaj, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 1,5 kilogramm sárgabarack vagy őszibarack cikkekre vágva.
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A cukrot az egész tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a joghurtot és az olajat.
- A liszttel elkeverjük a sütőport, és óvatosan hozzáadjuk a joghurtos masszához.
- Kikent, lisztezett tepsibe öntjük a masszát, és kirakjuk a cikkekre vágott gyümölcsökkel.
- Körülbelül 30 perc alatt készre sütjük.
Sárgabarackos pite
Hozzávalók egy 26 centi átmérőjű kerámia piteformához: 300 gramm búza finomliszt, 200 gramm vaj, 100 gramm porcukor, 1 csipet só, 1 kilogramm felkockázott sárgabarack, 2 teáskanál friss citromlé, 65 gramm kristálycukor, 40 gramm kukoricakeményítő, 1 csipet só, 1 tojás a lekenéshez.
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
- A sóval elkevert lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Frissen tartó fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.
- Pihentetés után enyhén lisztezett felületen körülbelül 3 milliméter vastagra nyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. A széléről a felesleget körben levágjuk. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk a maradékot és becsomagolva, a pitével együtt a hűtőbe tesszük pihenni.
- A barackot a citromlével, cukorral, keményítővel és sóval összeforgatjuk és egyenletesen elterítjük a hűtőből kivett tésztaalapon.
- A maradék tésztát kinyújtjuk és ízlés szerint formázzuk – vághatunk belőle körülbelül 1,5 centis csíkokat, amivel berácsozhatjuk a sütemény tetejét, vagy szúrhatunk ki bármilyen mintát, amivel telepakolhatjuk a pite tetejét.
- A tésztát kenjük le a felvert tojással és körülbelül 45 perc alatt süssük készre.
- Akár sárgabarackot, akár őszibarackot használunk, a sütemények mindegyikét ízesíthetjük az alábbi fűszerek bármelyikével, ha szeretnénk tovább fokozni az ízélményt: rozmaring, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kakukkfű, tonkabab, vanília.