Két hete nyílt újra a nagy múltú Caflisch a Király utca szívében. Az 1798-óta működő cukrászdát sokan megkísérelték felvirágoztatni, de mind el is buktak. Jelenleg a hely eredeti pompájával próbálja megragadni az odalátogatót, teszteltük, vajon sikerül-e neki. Hárman kóstoltunk kávét és süteményt.
[box title=”Oroszkrém kocka, 350.-” box_color=”#f6a697″]
A kínálat meglepő látvány volt: egy-két süti szomorkodott az egész hűtőpultban, a fagyis hűtő pedig üresen állt. Azért a kis táblák ott maradtak, hogy lássuk, mi volt ott korábban. Az a pár süti legalább gusztán nézett ki, de valahogy olyan érzés volt, mintha fél órán belül záróra lenne és már csak a maradékból lehetne válogatni. Az oroszkrém kocka finom volt, friss, semmi cécó – de mivel ez a torta egyébként is az egyszerűbbek közé tartozik, ezért ez rendben volt. Az ára megfizethető, a kiszolgálás átlagos volt.
A hely
A berendezésen még dolgozhattak volna egy kicsit, így most eléggé szegényes, nem emlékeztet egy patinás cukrászdára. A képek a falon, az asztali díszek és a kocsmákhoz passzoló boxok egyáltalán nem esztétikusak. A klíma viszont nagyon kellemes odabent, frissítő a kánikulában.[/box]
[box title=”Csokoládés álom, 350.-” box_color=”#85eba3″]
Az édesség nem volt rossz, de nem okozott maradandó ízélményt. A kávé átlagos, de a mellé felszolgált kis pohár víz pozitív gesztus. A süteményes hűtőpult egy durva sáskajárás utáni helyzetre emlékezetet. A fagylaltpult pedig teljesen üresen tátongott, pedig két hete (!) nyitva vannak.
A hely
A hely miliője nekem személy szerint nem jön be, bármennyire is szerették volna megőrizni az eredeti hangulatot, úgy gondolom, ötvözhették volna modernebb, vidámabb enteriőrrel. Így ugyanis nagyon lehangoló a légkör odabent, amit tovább súlyosbít, hogy a kínálat egyelőre igen szegényes. Összességében úgy gondolom, van mit fejlődni, hogy a Caflish valóban vonzó legyen a pécsieknek és a turistáknak.[/box]
[box title=”Grízes-meggyes házi rétes, 350.-” box_color=”#9ac2f4″]
Ahogy beléptünk a helyre, próbáltam megnyugtatni magam, hogy a szerénység biztos csak a nyitás velejárója. De nem – kiderült, már két hete nyitva vannak. Üresen tátongó fagyipult és süteményes hűtő. A rétes ízvilága többé-kevésbé kárpótolta hiányérzetem, a kávé is nagyon finom volt és ár-érték arányban is rendben volt a kínálat.
A hely
Meg kell jegyezni, hogy a mosdó nagyon el van találva, de a többi része az üzletnek borzalmas stílusú. A visszaköszönő motívumokon és a Zsolnay-kandallón kívül nem tudtam olyan részt találni a tekintetemmel, mely elnyerte volna a tetszésem. [/box]
[note note_color=”#f3f3a5″]
Balikó Ákos üzletvezető elmondta lapunknak, hogy a rendekezésekre álló saját, illetve korabeli értékek segítségével alakították ki a régi stílusú arculatot. Hozzátette, hogy minden tekintetben bővülni szeretnének, a kisebb készlet csak kiindulás, lesz majd fagylalt is és még több helyben készült sütemény. Balikó szerint a Caflischba azok fognak betérni, akik minőségi süteményre és első osztályú olasz kávéra vágynak.[/note]
Korábban ITT írtunk a cukrászdáról.