Spagetti cukkiniből, rakott karfiol nyersen, csokis sütemény magvakból? Elsőre szokatlan, de kétségkívül izgalmasan hangzó menüsor. Nem csoda hát, ha mi sem bírtunk a kíváncsiságunkkal, és megkóstoltuk az első pécsi vegán étterem, a Natúr Ételbár kínálatát.
[note note_color=”#ffc266″ text_color=”#8a1e05″]
Mi az a vegán táplálkozás?
Lényege, hogy a tisztán növényi eredetű táplálékokat természetes formájukban, feldolgozás nélkül fogyasztják és készítik el, azaz nem sütik, főzik a hozzávalókat (esetleg csak alacsony hőfokon). Követői minden olyan eljárást mellőznek, amely 40 Celsius-fok fölé hevíti az alapanyagokat. Ez ugyanis az a határ, ami felett már a természetes növényekben található élő enzimek elpusztulnak. Nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket. Leginkább zöldségek, gyümölcsök, diófélék, olajos és nem olajos magvak, csírák, friss hajtások, természetes édesítőszerek, himalája só, természetes fűszerek és ételízesítők, útifűmag-héj, aszalt gyümölcsök és szárított zöldségek szerepelnek a felhasznált hozzávalók között.[/note]
Az ételbárban van leves, főétel és desszert, minden nap változó kínálattal. Létezik kis adag és nagy adag, és mindkét esetben van lehetőség arra, hogy többféle ételből válogassuk össze a tányérunkra valót.
[box title=”1. tesztelő – kis adag” box_color=”#fbacc5″ title_color=”#7e2055″]
- veganézes kukorica
- tárkonyos karfiolos rakott
- bolognai spagetti
- sütőtökös fasírt
- ital: szedres piros turmix
- almás-tejszínes csokitorta
Kis adagot kértem, ami azt jelentette, hogy háromféle ételből kóstolhattam. A sütőtökös fasírt ugyan feltétként szerepelt a tökfőzelékhez, de annyira megkívántam, hogy kértem egy olyat is a tányérom szélére. Mielőtt belekezdenék, azért meg kell jegyeznem, hogy én nagyon szeretem a zöldségeket, gyümölcsöket és valójában nagyon kevés hússal eléldegélnék. Ellenben – a salátákat leszámítva – azt nem igen tudtam elképzelni, hogy nyers ételekkel is jól lehet lakni, azt pedig pláne nem, hogy még élvezetet is okoz az elfogyasztásuk.
Nagyot tévedtem, a cukkiniből készült paradicsomos spagettin kívül nekem a pritamin paprikával és tárkonyos szósszal megspékelt rakott karfiol ízlett leginkább. Ami pedig hatalmas meglepetés volt, hogy édességből is lehet finomat enni egy vegán konyhán. Az almás „tejszínes” csokitorta isteni volt, a tészta magokból állt, a krém pedig vastag volt és szinte elolvadt a számban, mégsem volt túl édes. [/box]
[box title=”2. tesztelő – nagy adag” box_color=”#d1e882″ title_color=”#4a542b”]
- veganézes kukorica
- tökfőzelék sütőtökös fasírttal
- tárkonyos karfiolos rakott
- spenót krémes „tészta”
- bolognai spagetti
- barackos kesudiós torta
Az étterem enteriőrje letisztult és harmonikus, akárcsak a vegán étkezés. A kínálat számomra elsőre kevésnek tűnt, ahogy a bizarr „mindent nyersen” felfogás is, de a menü felülmúlta a várakozásaimat. Ahogy abban tévedtem, hogy ezzel nem fogok jóllakni, azt a gondolatot is elhamarkodtam, hogy a sütés nélküli sütemény sem lehet jó. Az ötféle ételből összeállított nagy menüben a cukkinispagettin keresztül a magvas kenyéren át a rakott karfiolig minden volt, és semmit sem bántam meg. Az ízek tökéletesen harmonizáltak, és egyszerűen „éreztem”, hogy a testem hálálkodik. A kiszolgálás kellemes volt, látszik, hogy a tulajdonosok értenek a munkájukhoz, és tetszett az is, hogy naponta frissül a kínálat. Összességében hangulatos ebéd volt. Egyetlen kritikám van: kicsit sokallom az árakat, egy pécsi pénztárcának lehet, hogy az 1200 forintos ár egy főételért picit sok. [/box]
[box title=”3. tesztelő – kis adag” box_color=”#9ec9dc” title_color=”#20354b”]
- veganézes kukorica
- tárkonyos karfiolos rakott
- bolognai spagetti
- sütőtökös fasírt
- bounty szelet
Remek ételek, remek ízek, amelyek abszolút felülmúlták a várakozásaimat. Nagyon tetszik az a megoldás, hogy az adagokat akár többféle ételből is összeválogathatjuk, hiszen hányszor vagyunk úgy, hogy állunk a hűtőpult előtt és nem tudunk dönteni. Elégedett voltam az ételbár hangulatával, berendezésével, nagyon kellemes, igényesen berendezett hely, mindemellett kedves és figyelmes a kiszolgálás. Bármilyen kérdésünk volt – és akadt bőven -, válaszoltak rá, és elmagyarázták, hogy mi micsoda, miből és hogyan készült. A sütemény is meglepően finom volt, habár az én ízlésemnek egy picit tömény, a krémhez képest keveselltem a „tésztát”. Az árak sem vészesek, bár szerintem a 800 forintos kis adag lehetne valamivel kiadósabb. [/box]