Korábban arról írunk, hogy a forró nyári napokon vigyázni kell az ételmérgezéssel. Most pedig ajánlunk néhány édességreceptet, amiket bátran süthetünk ilyenkor is.
Tojásmentes csokoládés muffin – forrás: sutigyar.hu
Hozzávalók
Tészta
– 1 csésze liszt
– 1 csésze kristálycukor
– 3 ek kakaó
– 1/2 teáskanál só
– 1/3 csésze olaj
– 1 ek ecet
– 1 cs vaníliás cukor
– 1 csésze víz
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 1 teáskanál sütőpor
Krém
– 2 ek liszt
– 2 ek kakaó
– 1/2 l tej
– 1 cs vaníliás cukor
– 4 ek cukor
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt, közben a muffin formát béleljük ki papírral. A száraz összetevőket rakjuk bele egy tálba, majd adjuk hozzájuk a vizet, az olajat és az ecetet. Keverjük össze az alapanyagokat, és ne rémüljünk meg, ha egy nagyon folyós masszát kapunk. A muffint süssük kb. 15-20 percig, 180 fokon. Közben készítsük el a krémet. Rakjunk bele mindent abba az edénybe, amiben összeforraljuk a hozzávalókat. Először keverjük csomómentesre a masszát, majd főzzük krémmé az egészet. A kihűlt muffint óvatosan vágjuk félbe, kenjük meg krémmel, és rakjuk vissza a kalapját. Végül a tetejét is kenjük meg krémmel és csokidarával.
Tej- és tojásmentes kókuszgolyó – forrás: tejestojasmentes.blogspot.hu
Hozzávalók
– 150 g zabpehely
– 100 g tejmentes margarin (pl. LIGA)
– 100 g porcukor
– 20 g cukrozatlan kakaópor
– kókuszreszelék a külsejére
Elkészítés
A zabpelyhet daráljuk le, a margarint olvasszuk meg, majd mindent keverjünk össze. Formázzunk a masszából golyókat, és hempergessük meg őket kókuszreszelékben.
Tej- és tojás mentes diós sütemény – forrás: macoka.eoldal.hu
Hozzávalók
– 15 dkg tejmentes margarin
– 20 dkg darált dió
– 10 dkg cukor vagy 5 dkg fruktóz
– 10 dkg liszt
– reszelt citromhéj
– 1 csomag sütőpor
Elkészítés
Keverjük ki a margarint a cukorral, és apránként adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, citromhéjat, s végül a darált diót. Öntsük kivajazott őzgerinc formába a masszát, és előmelegített sütőben közepes lángon (180 fokon) tűpróbáig süssük. A tetejét leönthetjük tejmentes csokimázzal, vagy a kihűlt süteményt felszeletelhetjük és a szeleteket lekvárral megkenve, ismét összeilleszthetjük.