A húsvét nem csak az egyik legfontosabb egyházi ünnep és jó lehetőség arra, hogy a család összeüljön. Ilyenkor sokat nassolunk is, amihez most még segítséget is nyújtunk néhány profi pécsi recepttel.
A húsvét minden népcsoportnál más és más hagyományokkal kapcsolódik össze, egy viszont biztosan mindenkinél közös: családdal, barátokkal, ismerősökkel ilyenkor is leülünk egy jót enni. A húsvéti sonkát pedig nem is lehetne jobban lefojtani, mint finom desszerttel. Ebben segítenek nekünk Pécs ismert gasztro-arcai.
Nápolyi húsvéti rizstorta B. András Márta konyhájából
A Czukor Borsó pécsi tulajdonosa nem hagyományos húsvéti kalácsot készít a vendégeknek az ünnepekkor, hanem egy különleges tortát. Az alapreceptet alább láthatjuk, de a tortát kiegészíthetjük akár apró kockára vágott gyümölcsökkel is tetszés szerint. B. András Mártáék otthon citrom- és narancshéjkockákkal készítik.
Beleöntjük a formába és a maradék egyharmad tésztát ráreszeljük a tetejére.
Húsvéti molnárka a pécsi Hobbi Pék ajánlásával
Salamon Balázs kétféle süteménnyel várja általában a húsvéti nyuszit: foszlós kaláccsal és molnárkával. Ez utóbbi egyszerű de nagyszerű receptjét kértük el az olvasók számára.
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
1 ek tejpor (elhagyható)
1 tk. só
1 ek cukor
2 tojás
220–250 ml víz
2 dkg élesztő
6 dkg olvasztott vaj
1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát és duplájára kelesztjük.
10 egyforma darabra osztjuk. 10-15 percig újra kelni hagyjuk, majd megformázzuk a molnárkákat.
30-40 perc újbóli kelesztés után lekenjük a felvert tojással és 180 fokos sütőben körülbelül 20-25 perc alatt megsütjük.
Ukrán húsvéti kalács Lánczos Sándor receptgyűjteményéből
Egy hagyományos ukrán kalács, a pască – avagy magyarosan: pászka – receptjét osztotta meg velünk a pécsi séf. Amennyiben szeretnénk, a kalácsot még díszesebbé tehetjük, ha megszórjuk színes cukorkákkal.
Hozzávalók 3 pászkához:
1 kg liszt
0,5 l tej
32 g szárított élesztő
10 db tojássárgája
200 g vaj
200 g cukor
100 g mazsola
Fél tk só
1 citrom héja
A cukormázhoz:
6 ek víz
200 g cukor
1 tk zselatin
Elkészítés:
Egy keverőtálban keverjük össze az élesztőt, a cukrot és 3 evőkanál lisztet, valamint a langyos tejet. Takarjuk le és hagyjuk kelni 30 percig.
Egy nagyobb tálba tegyük a maradék lisztet, kivéve 3 evőkanálnyit. Adjuk hozzá az élesztős keveréket, a sót és a tojást, majd kezdjük el dagasztani. Jó 5 perc után adjuk hozzá az olvasztott vajat, a citrom héját, és dagasszuk tovább legalább 10 percig.
Takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük. 40-50 perc után, ha megkétszerezte a méretét, osszuk el 3 részre. Ezután tegyük sütőformába a darabokat egyenként, és hagyjuk újra kelni.
Süssük 170-180 fokon, tűpróbával ellenőrizzük.
Közben készítsük el a cukormázat a következőképpen: 1 evőkanál zselatint áztassunk be 2 evőkanál hideg vízbe. Közben a cukrot, a maradék vizet kezdjük el kevergetve melegíteni. Ha a cukor felolvadt, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a zselatint. Kézi habverővel kezdjük el keverni, míg teljesen kifehéredik. Hagyjuk kicsit hűlni, majd osszuk el a 3 db pască tetején.