-2 C
Pécs
hétfő, november 18, 2024
KezdőlapAbszolút NőmeNőkTrend: egynapos éttermek Pécsen is

Trend: egynapos éttermek Pécsen is

Egy közgazdász séf, egy bortermelő ötletgazda, egy nagy fazék humusz, több kiló hús és egy családias hangulatú hostel. Ezekből a hozzávalókból készült a pécsi egynapos étterem. A „személyzet” a nemzetközi Restaurant Day alkalmából állt össze vasárnap délutánra, hogy megmutassák, mit tudnak alkotni a konyhában. 

Mi is az a Restaurant Day?

A kezdeményezés Finnországból indult 2011 májusában, ekkor tizenhárom városban egyszerre nyitották meg a spontán éttermeket. A főzőcskéhez még a magyarországi finn nagykövetség is csatlakozott.

Az ötlet lényege, hogy bárki megtapasztalhassa egy napra, milyen éttermet üzemeltetni. Na, meg persze az sem elhanyagolható szempont, hogy a közös evés-ivás és főzés közepette még jól is szórakoznak a résztvevők. A Restaurant Day hivatalos oldala szerint fontos, hogy csak olyanok regisztráljanak a jelentkezési felületen, akik egyébként nem üzemeltetnek vendéglátóhelyet. Az étterem típusa és a menü összeállítása viszont teljesen a szervezőkre van bízva. Lehet többfogásos vagy egy dologra specializált, például: szendvicsbisztró, sütiző, lébár vagy akár rétesező.

 

 

Jó ételek…

A pécsi csapat pljeskavicával – azaz szerb hamburgerrel – és falafel pitával készült a nagy napra. Az előbbi az eredeti recepthez hasonlóan marhahúsból, körözöttel, az utóbbi vegetáriánus eledel humusszal és csicseriborsó fasírttal készült. A közgazdászból lett séf pedig saját kezűleg gyúrta a lepényeket az Ananas Hostel icipici konyhájában.

Szívélyes vendéglátás…

Nem túl kifejlett tájékozódási képességünknek köszönhetően nehezen találtunk oda a közösségi oldalon megjelölt címre, a kapuban állva pedig már majdnem feladtuk a dolgot, amikor két barátságos arc lépett ki az udvarból, és beinvitált minket. Ezt nem hihettük véletlennek, így elfogadtuk a meghívást. És nem bántuk meg. A kertben grillrácson sütögető fiatal srácok köszöntöttek bennünket, és rögtön üdvözlőitallal kínáltak. Jót beszélgettünk egy csapat idegennel, finomat ettünk, és megkóstoltuk a humuszt, amit rendes körülmények között valószínűleg soha nem rendeltünk volna az étlapról.

 

 

A városban még nem ismerik

Tavaly egy másik csapat már nyitott spontán éttermet Pécsett, de a kezdeményezés ettől még nem lett túl népszerű a városban. Amíg Budapesten vasárnap már a harmadik körét futotta a nemzetközi program, és számos lakásban várták a vendégeket, addig a pécsi hostelbe rajtunk kívül nem igazán tévedt be „idegen”. De sebaj, mert aki lemaradt volna, az még pótolhatja a főzőcskézést. Három hónap múlva ismét lesz Restaurant Day.

[frame]

A kezdeményezés egyébként teljesen alulról szerveződő esemény. Nem minősül kereskedelmi tevékenységnek, bár az anyag- és energiabefektetéssel arányosan kell fizetni az ételekért. Lényege, hogy a szervezők örömet szerezzenek a vendégeknek, és ilyen módon is használják a várost.

[/frame]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő