Friss, új, egészséges ötletet tavaszi alapanyagokból, amikkel kiváltható az unalmas, és kevésbé egészséges reggeli. Bár ma már minden zöldséget és gyümölcsöt kedvünkre beszerezhetünk az év bármely szakában, azért érdemes figyelni a szezonális alapanyagokra, amiket megutaztatott társaik helyett frissen vásárolhatunk meg. Lánczos Sándor pécsi szakács volt a segítségünkre a remek ötletek összegyűjtésében.
Egyéjszakás zabkása
Ennek a reggelinek a nagy előnye, hogy mire felébredünk, már csak evőeszközt kell ragadnunk hozzá. Ráadásul a hozzávalókat is bátran variálhatjuk. Mi most a narancsos, vaníliás, kókuszos változatot ajánljuk, de jól működik eperrel-fahéjjal is. Sőt, később a cseresznye-bazsalikom szintén tesztelhető.
Hozzávalók 2 adagra:
- 160 g zabpehely
- 3,75 dl tej
- 1,2 dl görög joghurt
- 1 ek kókusz
- 0,5 tk vanília aroma
- 1 narancs leve és héja
- Ízlés szerint méz
Elkészítés:
Az összes hozzávalót alaposan keverjük össze, tegyük két lezárható üvegbe, és mehet a hűtőbe. Reggel elővesszük, reszelt narancshéjjal megbolondítjuk, illetve ha szükséges mézzel édesíthetjük. Egyszerű, gyors, finom, és egészséges!
A fenti recept mellett két ötletet is adunk, amivel már a jól ismert és számtalanszor elkészített reggelik is megbolondíthatóak.
Omlett és rántotta extrán!
Érdemes kísérletezni a konyhában, hiszen apró változtatásokkal is kellemes, új ízekkel gazdagíthatjuk a megszokott receptjeinket. A tojásos reggeli estében csak annyi a dolgunk, hogy az éppen szezonális fűszernövényekkel szórjuk meg a készülő ételt. Próbáljuk ki a medvehagymás, vagy spenótos, esetleg kapros változatot. Hamarosan egyre több zöldség között is válogathatunk. A retek és újhagyma már bevethető, amiből akár salátát is készíthetünk a tojás mellé.
Epres saláta
Nem feltétlenül jut eszünkbe az epret friss zöld salátával enni, pedig meglepően finom ízkavalkád lesz a végeredménye. A titka pedig a mézes-balzsamecetes öntet, amit szintén gyors és könnyű elkészíteni.
Öntethez hozzávalók:
- 2 ek fehérbor ecet
- 3 ek víz
- 1 ek balzsamecet
- 1 ek méz
- 2 kk olíva olaj
- Só, bors ízlés szerint