Itt a friss zöldségek és gyümölcsök szezonja. Ezt kihasználva jól tesszük, ha minél többet fogyasztunk belőle, hiszen a bennük található vitaminok és antioxidánsok számos módon segítenek megőrizni szervezetünk egészségét. A nyomós érv ellenére az a jellemző, hogy a kívánt mennyiségnél kevesebbet fogyasztunk ezekből. Összeszedtünk néhány tippet, amivel növelhetőek az adagok.
Tartsd szem előtt!
Érdemes kisebb mennyiségben, de mindig friss gyümölcsöket és zöldségeket vásárolni. Bár az árakban is komoly eltérések lehetnek, ha tehetjük, közvetlenül a termelőtől szerezzük be a heti, vagy következő napi adagot. Hogy ne csak tároljuk, de el is fogyasszuk a finomságokat, egy nagy tálba halmozva tartsuk őket az étkezőasztalon. Ha lépten- nyomon elmegyünk a csábító színű gyümölcsök mellett, meg is fogjuk kívánni őket. Akinek ez nem megy, szoktassa rá magát, hogy a szendvicsezés előtt egyen egy almát, körtét, vagy barackot.
Tuti tipp a turmixolás!
Pillanatok alatt készíthetünk magunknak valódi vitaminbombát. Ízlésünk szerint két-három hozzávalóból is őrületesen finom és laktató turmixokat állíthatunk össze. A lédús gyümölcsök mellett a zöldségeket is bedobhatjuk a gépbe, hogy valóban a lehető legtöbb vitaminhoz juttassuk a szervezetünket. A turmixok nem csak éhségcsillapításra és diétákra jók, de hozzávalóként felhasználhatunk minden puhább gyümölcsöt és zöldséget, amit magában már nem szívesen ennénk meg.
Fagyi helyett fagyasztott gyümölcs
Ma már pillanatok alatt készíthetünk otthon is saját fagyit, vagy jégkrémet. Ennek előnye, hogy valóban tudjuk is, hogy mennyire egészséges az, amit desszertként behabzsolunk. Aki nem szívesen pepecsel a konyhában, de szereti a hideg finomságokat, fagyasztott gyümölcsöt is csipegethet hizlaló nassolnivalók helyett.
Saláta minden mennyiségben
A klasszikus saláta unalmas, és sokszor kerül fonnyadtan a szemetesbe, mert az elkészítésre már ritkábban kerül sor. Ha a zöld levelekhez nincs kedvünk, vegyünk más zöldségeket, majd apróra vágva öntsük nyakon egy kevés olivaolajjal és némi fűszerrel. Egy nagyobb adagot készítve két napon át ehetjük kedvünkre, hiszen szinte minden reggeli, vagy vacsora remek kiegészítője.
Legyünk kreatívak!
Ha tojást készítünk, az apróra kockázott zöldségekkel könnyen feldobhatjuk azt. Szórjuk bele az utolsó percben és forgassuk át kicsit. Ha szeretjük a szendvicset, mindig vágjunk fel mellé friss zöldséget is és úgy együk. A gyümölcsfogyasztást növelhetjük, ha a készülő palacsintába, muffinba, vagy más sütibe tesszük. A leggyorsabb megoldás pedig, ha a kedvenc szezonális finomságokat összevásároljuk és egy nagy tálba szeletelve magában fogyasztjuk őket.