Bőrre és hajra kenve, savanyítva vagy kovászolva? Szinte mindegy, az uborka ugyanis magas káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó hatású, és mivel több mint 90%-os a víztartalma, ezért remekül hidratálja a szervezetet. Jól alkalmazható a bőr- és hajápolásban is. Sőt, japán kutatók azt is kimutatták, hogy az uborka gátolja a daganatos sejtek osztódását.
Felhasználás belsőleg
A nyers uborkáknak három fajtáját különböztetjük meg: csemege-, saláta- és kígyóuborka. Az apró, elrakni való uborkát elsősorban konzerv célra termesztik, míg a félhosszú és kígyóuborka fajták salátának, friss fogyasztásra ajánlottak. Ennek ellenére az előbbi zöldségből is remek salátát készíthetünk, amely jót tesz az emésztésnek. Az uborkát egyébként nem csak nyersen fogyaszthatjuk, héj nélkül sütve vagy főzve, majd lereszelve/turmixolva akár 8 hónapos babáknak is adhatjuk.
Ételeink alapanyagaként, üdítőitalként
A természetes antioxidáns, magas C-vitamin tartalmú uborka, amely jó magnézium-, kalcium-, foszfor-, nátrium- és vasforrás is egyben, remek leves-alapanyag, de bátran készíthetünk belőle turmixot, és szendvicsben is megállja a helyét. Egészséges nassolnivalóként mártogatóssal is finom. Szekeresné Szabó Szilvia dietetikus az uborkalé fogyasztását azért is ajánlja, mert a nagy hőségben kellemes üdítő.
Fogyókúrázóknak
Ideális étel fogyni és méregteleníteni vágyó emberek számára. A magas víztartalmú élelmi rost megszabadítja a testet a toxinoktól, ezzel is segítve az emésztést. Talán kevesen tudják, de a legtöbb tápérték a héjában található, így fogyasztásakor érdemes azt rajta hagyni.
Egészségügyi hatások
Az uborka kiváló szilícium-dioxid forrás, amely arról ismert, hogy erősíti a kötőszövetet. A benne lévő B1-, B6-, C- és D-vitaminok, a folsav, kalcium, magnézium és kálium sárgarépalével keverve, a szövetekben lévő húgysavszint csökkentésével enyhíti a köszvényes és ízületi fájdalmakat.
A naponta fogyasztott nyers uborka – csakúgy, mint a kovászolt változat leve – jól alkalmazható székrekedési problémákra. Alacsony szénhidráttartalma miatt pedig beilleszthető például az I. II. típusú cukorbetegség miatt alkalmazandó diétába.
Hajápolás
Hajnövekedést elősegítő, hajhagymát tápláló pakolás készíthető 3 evőkanál reszelt uborkából, 2 tojás sárgájából és 2 kávéskanál mézből. A keveréket egyenletesen el kell oszlatni a hajon, fóliával és törölközővel fél órára betekerni, majd alaposan leöblíteni.
Kencefice
Az uborka gyógyír a puffadt, karikás szemre. Legjobb, ha a zöldséget lereszeljük és tejszínt hozzákeverve visszük fel a szemkörnyékre.
Emellett rövid idő alatt vízhez juttatja a bőrt, így hozzájárul a ráncok kisimításához. Érdemes kipróbálni a joghurttal és tojásfehérjével készült maszkot. Száraz bőrre hatásos a 2 kanálnyi uborkaléből, 1 kanál tejfölből készült keverék, amelyet vattakorongokkal kell felitatni, és ezekkel befedni az arcot mintegy fél órára.
Az uborkalé vagy uborkapép jótékony hűsítőként hat méhcsípés esetén is. Ez utóbbi borogatás egy-két óra alatt a napsütéstől vörösre égett bőrt is hűsíti, nem engedi felhólyagosodni.