Nem, nem kell kidobni. Ha csak nem egy sokkal korábbi decemberből van, mert akkor azért inkább ellenőrizzük a szavatossági időt és az édesség állapotát, mielőtt felhasználnánk bármire is. Viszont ha ismerős a képlet, miszerint még húsvétkor is akad egy-két, előző évből megmaradt csokimikulás a háztartásban, akkor ajánlunk néhány jó kis receptet, amikhez tökéletesen megfelel az általában nem túl jó minőségű, ellenben halmokban álló csokoládé.
A mikuláscsoki nagyjából olyan megosztó dolognak számít, mint az ananászos pizza, a kovászos uborka vagy a pacal. Vagy imádni lehet, vagy utálni. Ha utóbbi kategóriába tartozik az ember, biztosan okozott már dilemmát egy-egy ajándékba kapott csokimikulás sorsa, hiszen ajándékot nem illik, ételt pedig kifejezetten szemét dolog kidobni. Ha csak nincs olyan ismerős, vagy rászoruló, akinek odaadhatnánk a felesleget, íme néhány remek ötlet.
Télen bármikor jól jöhet egy bögre forró csoki!
Van jobb elfoglaltság téli estéken, mint elővenni egy jó könyvet vagy filmet, melegen betakarózni és forró csokoládét hörpintgetni közben? Szerintünk sincs. Íme egy egyszerű, de mikuláscsokiból is remekül elkészíthető recept.
Hozzávalók: 6 dl tej, 3 dl tejszín, 20 dkg mikuláscsokoládé, cukor ízlés szerint
Elkészítés: A tejszínt és a tejet összeöntjük egy lábosba és elkezdjük melegíteni. Az összetördelt csokoládét vízfürdő felett, egy nagyobb edényben felolvasztjuk. Ha megolvadt, a meleg tejszínes tejhez adjuk, és addig keverjük, míg krémes állagot nem kap.
Csokoládés marhapörkölt? Igen!
Hozzávalók: 1000 g pörköltnek való marhahús, 2 nagy fej vöröshagyma, só, chili, 20 g mikulás-étcsokoládé, 500-700 ml vörösbor, olívaolaj
Elkészítése: A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kockákra vágott marhát és enyhén azt is megpirítjuk. Ezután felöntjük a vörösborral, úgy, hogy éppen ellepje a húst. Hozzáadjuk a sót, a chilipaprikát (ízlés szerint) és főzzük a húst, amíg megpuhul. Ha puha a hús és sűrű a szaft, hozzáadjuk a csokit, majd hagyjuk felolvadni. Ezt követően tálalhatjuk is.
Imádod a tiramisut? Mikuláscsokival még finomabb!
Hozzávalók: 4 egész tojás, 1 csipet só, 5 dkg cukor, 50 dkg mascarpone, 3 dl frissen főzött kávé, 1 csomag babapiskóta, maradék mikuláscsoki ízlés szerinti mennyiségben
Elkészítés: Válasszuk szét a tojásokat, majd a fehérjét verjük kemény habbá egy pici sóval, a sárgáját pedig keverjük ki a cukorral. Ezután dolgozzuk össze a tojássárgáját a mascarponéval, aztán több részletben forgassuk bele a tojáshabot is. Egy tál aljában oszlassunk el egy keveset a kész krémből, reszeljünk rá csokit, majd sorban helyezzük rá az előzőleg kávéba mártott babapiskótákat. (Ha gyerekek is esznek a desszertből, ajánlott a koffeinmentes kávé.) Kanalazzuk rá a krém felét, szórjuk meg reszelt csokival, és borítsuk be egy újabb réteg kávés piskótával. Oszlassuk el rajta a megmaradt krémet, és a tetejére is kerüljön reszelt csoki.
+ Tipp:
Manapság divat a konyhában kísérletezni, például kombinálni az édeset a sóssal és fűszeressel, vagy a merőben eltérő és első hallásra nem is feltétlenül passzoló alapanyagokat mixelni. Ajánlott kipróbálni egy-egy (ét)csokoládé-mikulással megbolondított húsételt is, vagy díszítésként alkalmazni az édességet. Rengeteg recept és videó található az interneten, a lehetőségek tárháza végtelen.
Emellett természetesen bármelyik, már jól bevált csokis recepthez is felhasználhatjuk a jobb sorsra érdemes mikulásokat.
pin up azerbaijan: pinup az – pin up 306