Két egyszerű, ízletes és gyorsan elkészíthető étel karajból. Kezdő háziasszonyok számára ideális, ebédre, vacsorára, de akár vendégvárónak is tökéletes.
Sajtos-tejfölös karaj
Hozzávalók négy főre:
10 szelet karaj
egy nagy pohár tejföl
15 – 20 dkg reszelt sajt
A karajszeleteket vékonyra klopfoljuk, és jól besózzuk. Kivajazott tepsibe szorosan egymás mellé pakoljuk a hússzeleteket. Ráöntjük a nagy pohár tejfölt, majd rászórjuk a reszelt sajtot. Alufóliával vagy a tepsi fedelével lefedjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben puhulásig sütjük. Végül fedél nélkül folytatjuk a műveletet, amíg a sajt meg nem pirul. Az egész sütési folyamat egyébként 30-40 percig tart. Krumplipürével isteni finom, de bármilyen másik körettel ízletes ebéd lehet.
Göngyölt karaj
Hozzávalók négy főre:
10 szelet karaj
egy csomag aszalt szilva (20-30 szem)
egy csomag bacon (10 szelet)
A karajszeleteket vékonyra klopfoljuk, besózzuk, majd minden szeletbe belegöngyölünk egy-két, esetleg három szem aszalt szilvát attól függően, hogy mekkora a hús. Végül minden göngyöleget belecsavarunk egy szelet baconbe. Ha kell, fogpiszkálóval átszúrjuk, majd kivajazott jénaiba sorakoztatjuk a húsdarabokat. Az egészet jól megborsozzuk, lefedjük az edényt, és már mehet is az előmelegített sütőbe. 180 fokon, 40 perc alatt puhára pároljuk. Köretnek a hagymás krumpli a legideálisabb, de akár rizzsel vagy zöldségekkel is fogyasztható.