A sütőtök kétségkívül az ősz egyik legkedveltebb alapanyaga. Levesekhez, főételekhez és desszertekhez is kiválóan használható. Sőt, még a tejeskávénkat is megbolondíthatjuk vele! Összegyűjtöttünk néhány gyors, egyszerű és nagyon finom sütőtökös csemegét.
[box title=”Pumpkin spice latte – sütőtökös tejeskávé” box_color=”#c190d5″]
Hozzávalók egy bögréhez:
- 2 púpos ek sült sütőtök püré
- 2 dl tej (lehetőleg zsíros)
- 1 tk méz/nádcukor
- 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt kardamom
- 1 szem szegfűszeg
- kevés szerecsendió reszelve
- 1 erős presszókávé
- tejhab/tejszínhab és fahéj a szervírozáshoz
A sütőtökpürét a fűszerekkel és a tejjel felforraljuk, majd kicsit állni hagyjuk. A szegfűszeget kihalásszuk belőle, hozzáadjuk a mézet/cukrot, majd turmixgéppel addig mixeljük, amíg egynemű és habos nem lesz. Ezután lefőzzük a kávét, majd összeöntjük a sütőtökös tejjel, A tetejére tejhabot vagy tejszínhabot kanalazunk, fahéjjal megszórjuk és kész.[/box]
[box title=”Sütőtök palacsinta ” box_color=”#96c473″]
Hozzávalók:
- 450 g sütőtök
- 60 g búzaliszt
- 12 g sütőpor
- 2 db tojás (közepes, „M”-es méretű)
- 1 csipet só tej (2,8%-os)
- A sütéshez: étolaj
Elkészítés
A sütőtököt szeleteljük fel, vágjuk le a héját majd daraboljuk fel kb 1,5 x 1,5 cm-es kockákra, ha ez megvan elektromos párolóban, vagy lábasban 45 perc alatt pároljuk puhára. Keverjük össze a tököt, a lisztet, a sütőport és a sót egy tálban, adjuk hozzá a tojásokat, keverjük össze, majd öntsünk hozzá annyi tejet, hogy puha tésztát kapjunk. Ezután Egy serpenyőben forrósítsunk fel 1 evőkanál olajat, majd evőkanálnyi kupacokat kanalazunk bele a tésztából és mindkét oldalukat süssük aranysárgára. A megsült korongokat szedjük papírtörlővel bélelt tálba. Ízlés szerint porcukorral, fahéjjal megszórva lekvárral tálaljuk.[/box]
[box title=”Sütőtökös-csokis bögrés süti” box_color=”#ffb34d”]
Hozzávalók:
- 1 bögre liszt
- 2/3 bögre barnacukor
- 1/2 bögre sült, pürésített sütőtök
- 1/3 bögre tört étcsokoládé
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál kakaópor
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 tojás
- 2 tojásfehérje
- 2 evőkanál olaj
- 1 csipet só
Elkészítés:
Egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót, a kakaót, a fahéjat és a szegfűszeget. Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a cukrot, majd addjuk hozzá a sütőtökmasszát, a tojásokat és az olajat. Robotgéppel keverjük simára. Miközben keverjük, addjuk hozzá a másik tálból a száraz hozzávalókat, és dolgozzuk simára. Ha ez megvan, egy kanállal forgassuk bele a csokidarabokat. Ha megvan a tésztát öntsük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és előmelegített sütőben süssük 15-20 percig.[/box]
[box title=”Sütőtökös morzsa” box_color=”#faf970″ title_color=”#282020″]
Hozzávalók:
- 40 dkg sütőtök (héja és magja nékül mérve)
- 1 nagy alma
- 1 nagy körte
- 1 púpozott ek kukoricaliszt
- 1/2 bögre világosbarna nádcukor
- 3 szem szegfűbors
- 3 szem szegfűszeg
- 1/4 tk fahéj
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet só
- 1 bögre zabpehely
- 1/2 bögre liszt
- 1/4 bögre szeletelt mandula
- 1/2 bögre cukor
- 1 csipet só
- 15 dkg hideg vaj
Elkészítés
A sütőtök héját vágjuk le, magjait kaparjuk ki. A gyümölcsöket mossuk meg, magházukat vágjuk ki és vágjuk őket a sütőtökkel egyforma darabokra. Tegyük közepes tálba és keverjük össze a cukorral, a mozsárban összetört fűszerekkel és kukoricaliszttel, majd a keveréket tegyük kivajazott hőálló tálba. Egy másik tálban dolgozzuk össze a zabpelyhet, lisztet, cukrot, sót, majd szórjuk bele a felkockázott vajat és a kezünkkel morzsoljuk össze. A végén keverjük bele a mandulát is, és kanalazzuk a morzsát a tök-gyümölcs keverék tetejére. 190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük készre. Akkor jó, ha a teteje megpirul, a gyümölcs pedig levet ereszt, bugyog.[/box]