A szakminisztériumok vizsgálják az úgynevezett hamburgeradó bevezetésének hatásait – derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy írásbeli kérdésre adott válaszából.
A miniszter leszögezi: az elmúlt években végzett hazai táplálkozás-egészségügyi vizsgálatok eredményei alapján elmondható, hogy a felnőttek és a gyermekek körében is a táplálkozással összefüggő betegségek kockázatát jelentő tényezők – fokozott energia- és zsírbevitel, jelentős sóbevitel – gyakoribb előfordulásával kell számolni.
Ennek csökkentése érdekében egyeztetések folynak az érintett minisztériumok bevonásával a javasolt bevezethető adónemekről, a becsült gazdasági hatásokról – közli Matolcsy György.
Hozzáteszi: arra, hogy milyen mértékű lesz a díj, milyen termékeket érint, illetve, hogy mire fogják fordítani a bevételt, csak akkor tudnak pontos választ adni, ha a témával kapcsolatos jogszabályok megjelennek.